Rusia recunoaște o scurgere continuă de aer din segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale, dar a declarat că aceasta nu prezintă pericol pentru echipaj.
Rusia recunoaște o scurgere continuă de aer, iar corporația de stat Roscosmos a declarat că specialiștii o monitorizează și că echipajul „efectuează în mod regulat activități pentru identificarea și remedierea posibilelor locuri de scurgere”.
„Nu există o amenințare la adresa echipajului sau a stației în sine”, a transmis Roscosmos într-un comunicat transmis de agențiile de știri rusești.
Joel Montalbano, managerul de la NASA al proiectului stației, a remarcat că scurgerea din segmentul rusesc s-a intensificat, dar a subliniat că nu prezintă niciun pericol pentru siguranța echipajului sau pentru operațiunile vehiculului.
Deoarece stația avansează în vârstă, echipajul trebuie să petreacă mai mult timp pentru a o repara și întreține, a transmis Roscosmos, potrivit The Guardian.
Oficialii spațiali ruși au raportat pentru prima dată o scurgere în modulul Zvezda în august 2020, iar în acel an membrii echipajului rus au localizat ceea ce credeau ei că este sursa și au încercat să o remedieze. În noiembrie 2021, a fost găsită o altă posibilă scurgere într-o altă parte a secțiunii rusești a stației.
Roscosmos și NASA au declarat că scurgerea nu prezintă un pericol pentru echipaj și nu afectează operațiunile stației.
Au existat și alte defecțiuni. În octombrie, un agent termic s-a scurs dintr-un radiator extern de rezervă al noului laborator științific al Rusiei, Nauka, cu toate că sistemul său principal de control termic funcționa în mod normal, iar oficialii spațiali au spus că echipajul și stația nu erau în pericol.
În decembrie 2022, un agent termic s-a scurs dintr-o capsulă de echipaj Soyuz ancorată la stație, iar o altă scurgere similară dintr-o navă de aprovizionare Progress a fost descoperită în februarie 2023. O anchetă rusă a concluzionat că acele scurgeri au fost probabil rezultatul loviturilor de către mici meteoroizi, nu al defectelor de fabricație.
Stația Spațială Internațională, care a servit drept simbol al cooperării internaționale post-Război Rece, este acum una dintre ultimele zone de colaborare dintre Rusia și vest, în contextul tensiunilor legate de acțiunile militare ale Moscovei în Ucraina. NASA și partenerii săi speră să continue operațiunile pe stație până în 2030.
Echipajul actual al stației este format din astronauții Nasa Jasmin Moghbeli și Loral O’Hara, Andreas Mogensen de la Agenția Spațială Europeană, cosmonauții ruși Konstantin Borisov, Oleg Kononenko și Nikolai Chub și astronautul japonez Satoshi Furukawa.
Oamenii de știință au descoperit că Luna se micșorează
Oamenii de știință încearcă să descifreze originea cercurilor radio din Univers
Sursa unei străluciri misterioase din Universul timpuriu, în sfârșit dezvăluită
Steaua „Barbenheimer” sfidează orice explicație și nedumerește oamenii de știință